Zwemmend Redden

Deze discipline wordt momenteel niet gegeven. We zijn de voorbereidingen aan het treffen om deze lessen in 2024 op te starten.


Zwemmend Redden is een nuttigheidssport die het verdrinken van vele tientallen onschuldige mensen probeert te beperken en te voorkomen.

Er zijn veel situaties waarin het risico bestaat dat mensen verdrinken. Zowel volwassenen als kinderen vermaken zich graag in en op het water. Ze zwemmen in meren, rivieren of spelen in de golven van de zee. Ze kunnen ongemerkt te diep gaan, afdrijven of omslaan met een rubberboot of luchtbed. Echter zijn er ook in en om huis vele risico’s. Denk maar eens aan de zwembadjes die in de zomer achter de huizen staan of aan de vijver in de tuin. Vooral kleine  kinderen lopen dan een groot risico als ze onderuit glijden. En dan de badkuip in huis niet te vergeten. In de winter heb je altijd waaghalzen die op onbetrouwbaar ijs gaan en er doorzakken. Maar ook in verkeerssituaties kunnen mensen verdrinken, bijvoorbeeld als ze met de auto in het water terechtkomen. Dat we bij verdrinkingsongevallen meestal denken aan watersport en waterrecreatie, is dan ook niet terecht.

Tijdens de lessen zwemmend redden leer je hoe je op een veilige manier iemand anders kunt helpen. De regel EIGEN VEILIGHEID staat hierbij altijd voorop.

Redden van jezelf

Zwemmend redden is allereerst een ‘redden van jezelf’. Op het moment dat jij de rol van de redder krijgt zul je direct bezig moeten gaan met:

Het jezelf rustig houden, het inschatten van de veiligheid / onveiligheid van de situatie,
het mobiliseren van zekerheden om je heen (mensen die op je letten, 112 professionele hulpverlening, etc.).

Zodra je iemand gaat redden kom jezelf fysiek in een gevaarlijke situatie. Je zult dus ook handig moeten kunnen omgaan met hulpmiddelen – dingen die je drijfvermogen geven bijvoorbeeld.
En op het moment dat je zelf te water raakt, bijvoorbeeld vanaf een schip of met een auto-te-water, zul je jezelf (eerst) moeten redden voordat je kunt gaan denken aan redding van anderen.
 

Redden van anderen

Een drenkeling kan op verschillende manieren uit het water worden gehaald. De redder kan een natte of droge redding uitvoeren. Bij een natte redding gaat de redder het water in en zwemt naar de drenkeling en spreekt hem toe. Eenmaal bij de drenkeling aangekomen, pakt de redder de drenkeling vast en vervoert de drenkeling in een van de vervoersgrepen terug naar de kant. Een drenkeling kan de redder ook onverwachts vastpakken. De redder zal zich dan moeten bevrijden met een aangeleerde bevrijdingsgreep.

De redder kan er ook voor kiezen om niet in het water te gaan en een zogenaamde droge redding uit te voeren. Hiervoor kan hij een contact makend hulpmiddel of reddingsmiddel gebruiken. Deze gooit de redder naar de drenkeling en laat de drenkeling dan het hulpmiddel of reddingsmiddel vastpakken en haalt vervolgens de drenkeling naar de kant toe.

Brevetten

Sinds 1 september 2010 is de “nieuwe” opleidingslijn voor Zwemmend Redden van Reddingsbrigade Nederland ingevoerd. Deze opleidingslijn bevat de volgende brevetten.

Junior Redder 1 t/m 4
Zwemmend Redder 1 t/m 4
Life Saver 1 t/m 3

Dus als je elke week wel een keertje wilt zwemmen en je wilt ook nog iets leren, dan is zwemmend redden misschien iets voor jou!

Tijdens zwemmend redden werk je namelijk niet alleen aan je conditie, maar ook aan de veiligheid van jezelf en anderen. Op een leuke, gezellige manier leer je hoe je iemand veilig kan redden als die in het water in nood is. En je weet ook wat je kan/ moet doen als jezelf in gevaar komt/ bent.

We zwemmen dus niet alleen maar baantjes, maar we oefenen ook met reddingsmiddelen en hulpmiddelen om iemand uit het water te halen. Ook leren we hoe je jezelf in het water kunt bevrijden als iemand jou vastpakt (bevrijdingsgrepen) en hoe je iemand kan vervoeren (vervoersgrepen), zelfs als die gewond is geraakt. Tevens oefenen we hoe we de bodem af kunnen zoeken naar iets of iemand en hoe we de echte hulpverleners (zoals politie/ brandweer/ ambulance) kunnen inschakelen. En omdat we niet alles tegelijk kunnen leren zijn er dus diverse brevetten en zo leer je dus steeds meer technieken. Verder is het van belang om het wat men geleerd heeft regelmatig te herhalen zodat men het niet vergeet.

 
Terug naar boven