ScubaDoe jeugdduiken

Persluchtduiken voor de jeugd
 

 
De opleiding met perslucht bestaat uit vier niveaus en een groot aantal jeugdspecialisaties. De persluchtopleiding sluit aan op de snorkeldiploma’s.
De opleiding vindt plaats in het zwembad. De opleiding ‘Duiken’ kent een grote hoeveelheid praktijklessen met allerlei oefeningen in en om het water. Veel oefeningen zijn herkenbaar en komen uit de 1*-duikopleiding. Er worden ook een aantal theorielessen gegeven. De opleiding bestaat uit vier verschillende niveaus: Adembrevet (niveau 1), Bellenbrevet (niveau 2), Trimbrevet (niveau 3) en ScubaDoe-brevet (niveau 4).
 
Adembrevet
In dit eerste niveau leren de kinderen de basisbeginselen van het duiken. In de theorielessen leren ze o.a. over duikmasker, snorkel, vinnen, ademautomaat, trimvest, cilinder, meters & computers, buddycheck en uittrimmen. Met deze kennis gaan ze in het zwembad aan de slag met allerlei leuke oefeningen en opdrachten. In het zwembad leren ze bijvoorbeeld om zelfstandig een uitrusting op te bouwen, om- en af te doen en te demonteren. Ook het klaren van het duikmasker onder water staat op het programma.
 
Bellenbrevet
Na het eerste niveau kunnen de kinderen starten met de opleiding Bellenbrevet. In deze opleiding leren ze o.a. van alles over duikpakken, verschillende manieren om te water te gaan en communiceren met gebaren. In het zwembad leren ze om met een buddy te duiken, brengen ze het communiceren onder water in de praktijk en doen ze de uitrusting onder water een keer uit en aan.
 
Trimbrevet
De theorie bestaat uit onderwerpen als het plannen van een duik, het gebruik van een alternatieve luchtvoorziening en wat te doen als je buddy hulp nodig heeft. In het zwembad worden de meeste oefeningen uit de eerste twee niveaus herhaald en wordt een aantal nieuwe oefeningen aangeleerd.
In tegenstelling tot de eerste twee niveaus moeten de kinderen voor het Trimbrevet wél alle oefeningen beheersen. Als de niveaus 1 tot en met 3 doorlopen zijn, krijgen de kinderen namelijk vrijstelling voor alle zwembadlessen van de 1*-duikopleiding. Zodra ze 14 jaar zijn, kunnen ze direct van start met de 1*-duikopleiding. Ze hoeven echter alleen de theorie- en buitenwaterlessen te volgen. Alle zwembadoefeningen uit de 1*-duikopleiding zitten in de jeugdopleiding verwerkt. De NOB verwacht op deze wijze de doorstroom van jeugdleden naar de ‘senioren’-opleidingen eenvoudig en aantrekkelijk te maken.
 
ScubaDoe-brevet
Als alle drie de niveaus gedaan zijn, kunnen de kinderen verder voor het ScubaDoe-brevet. Dit niveau is te behalen als de kinderen vijf verschillende jeugdspecialisaties gevolgd hebben. Daarvan zijn er twee verplicht: ‘Redden’ en ‘Oriëntatie’. Dit niveau is niet vereist voor de vrijstelling van de zwembadlessen van de 1*-duikopleiding.
 Specialisaties
Na ieder niveau is er een aantal jeugdspecialisaties te volgen. Deze specialisaties gaan dieper in op een bepaald onderwerp en prikkelen de interesse van de kinderen. Dit zijn bij voorbeeld: Archeologie, Diep duiken, Oriëntatie, Bootduiken, Fotografie, Nachtduiken, Redden, Onderwaterhockey, Spel, Computer, IJsduiken, Onderwaterleven/vissen. Niet iedere specialisatie doet vermoeden dat het om een jeugdspecialisatie gaat. Voor de specialisatie IJsduiken gaan de kinderen natuurlijk niet echt onder het ijs, maar worden er wakken/bijten gesimuleerd door middel van hoepels in het zwembad. Bij Nachtduiken gaat het zwembadlicht uit, bij Bootduiken ligt er een opblaasbare rubberboot in het zwembad en bij Fotografie worden eenvoudige wegwerpcamera’s gebruikt.


 
Terug naar boven